Joves més sans. Alimentació equilibrada via Whatsapp
Actualitzada el 15/11/2012 19:48
Un estudi científic revela que el coaching nutricional mitjançant WhatsApp contribueix a la millora dels hàbits nutricionals. La iniciativa ha estat premiada en el IX Congreso de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria
La investigadora Dra Marga Serra de la Universitat Ramon Llull (URL) de Barcelona ha presentat al IX Congrés de la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària), celebrat a Cadis, els resultats de la seva investigació Educació nutricional mitjançant WhatsApp (NutrApp). El projecte va ser distingit amb el primer premi a la millor comunicació oral, atorgat pel Comitè Científic del Congrés. L’experiència es va realitzar durant el mes de maig en un grup de 90 joves, sans, de 18 a 35 anys, que van acudir a la crida mitjançant les xarxes socials Facebook i Twitter per millorar els seus hàbits alimentaris. L’experiment va consistir en que durant un mes, cada usuari tenia a una de les 20 nutricionistes participants a la seva disposició via Whatsapp per aconseguir una alimentació equilibrada i adequada a les necessitats. El projecte es va dur a terme amb la finalitat d’estudiar la viabilitat de l’aplicació com a eina educativa i alhora, observar si els participants milloraven la seva adherència a la dieta mediterrània. Per això, se’ls va passar diversos qüestionaris abans i després de la intervenció.
Els resultats van ser molt positius, ja que en tots els casos milloraven els hàbits alimentaris: augment de consum de peix, fruita i hortalisses i verdures; disminució del consum de carns vermelles, rebosteria comercial, begudes carbonatades i ensucrades i l’hàbit de picar entre hores. D’altra banda, les possibilitats multimèdia d’un servei de comunicació com WhatsApp va ajudar al fet que els usuaris milloressin les tècniques culinàries, la planificació de la compra i que la seva dieta s’acostés més als patrons recomanats en la dieta mediterrània. Per exemple, es va aconseguir que el consum recomanat de verdures i hortalisses passés del 18% al 53%, i que el consum de rebosteria comercial disminuís d’un 58% a un 25%.
Marga Serra, professora d’educació nutricional de la URL-Blanquerna, conclou que aquest mètode serveix per reforçar el consell educatiu dietètic en població sana. En cas de patologia s’ha d’acudir a la consulta presencial. El projecte Nutrapp està compost de vint nutricionistes coordinades per Marga Serra i Elena Carrillo. Els resultats de l’experiència seran publicats pròximament en una revista científica.