Internet i els nostres fills

Un de cada quatre menors fingeix ser més gran a internet

Actualitzada el 15/01/2011 6:00

Algunes pàgines d’internet sol·liciten l’edat de l’usuari per poder-hi accedir. Ho fan, perquè ofereixen continguts que no són adequats per a menors. Quants diríeu que són els nois i noies de menys de 18 anys diríeu que diuen que són més grans per poder-hi accedir? Doncs, a l’Estat espanyol, segons una enquesta publicada per la Comissió Europea, ni més ni menys que el 27%, cosa que els situa al capdavant del rànquing de la UE.

Paradoxalment, però, aquesta data es contradiu amb la que apunta que el 92% creu que a la xarxa hi ha continguts que poden ser perjudicials per a ells. Fins i tot, hi ha un 14% que afirma que, en algun moment, s’ha sentit molest per aquest tipus de material.

El control parental fluixeja a les xarxes socials

Només un 28% dels pares segueixen el que fan els seus fills a la xarxa. Un 24%, ho filtra. Un 70% assegura que parlen amb la canalla de què fan a internet i prop d’un 60% diu que s’asseuen plegats per navegar.

Pel que fa als programes de software que permeten controlar l’accés dels menors a alguns continguts, l’estudi assegura que molt pocs resulten efectius pel que fa a les xarxes socials, fòrums o blocs. L’anàlisi d’aquestes eines descobreix que els joves poden accedir igualment a espais on es promou l’anorèxia, el suicidi o les autolesions, entre d’altres.

A l’Estat espanyol, només el 14% dels menors de 18 anys tenen un perfil a les xarxes socials.

Detinguts tres menors per injuriar i amenaçar una nena a través d’internet

dijous, 13/01/2011

Els perills d’internet es multipliquen quan els joves hi estan implicats. El que podria ser una eina realment útil acaba convertint-se en un indret ple de riscos si no es tenen en compte algunes regles. 

A Madrid, tres nois d’entre 14 i 15 anys han estat detinguts després que una noia també menor interposés, el passat mes de desembre, una denúncia informant que les seves dades personals havien estat publicades en una xarxa social. Segons va assenyalar la noia se l’acusava d’un fet delictiu que no havia comès i havia rebut, a través de la mateixa xarxa social, diverses amenaces de mort.

La Guàrdia Civil, que es va fer càrrec de la investigació del cas, va iniciar un rastreig que, finalment, els va portar a localitzar els presumptes autors, que van resultar ser els tres detinguts. Una vegada confirmades les dades, el passat dia 8 van procedir a detenir-los. Els joves estan imputats dels delictes d’amenaces i injúries.

Internet, una eina 99,99% segura pels menors

Actualitzada el 22/11/2010 6:00

Les noves tecnologies, i internet concretament, obren un món inabastable d’informació per a tothom. També per als més petits. Tanmateix, també fan que els menors siguin més vulnerables. Trobar un sistema d’accés a la xarxa per aconseguir que facin una navegació segura és un repte que sembla que, per fi, ha trobat solució. Parental Bourder (PaBo) és un sistema creat per Iunika, una empresa de Madrid, que sembla definitiu a l’hora de controlar que els més petits no hagin d’enfrontar-se a alguns dels perills més freqüents a la xarxa, com el grooming o contactes amb adults que poden acabar en contactes reals, el ciberbulling i l’accés a continguts violents, xenòfobs o pornogràfics. El control també pretèn tenir sota control l’addicció a internet. Tot plegat, amb un 99,99% de fiabilitat.

El PaBo és un xip de control basat en hardware i software que, segons els seus creadors, és “impossible” de burlar, fins i tot, per crackers experimentats. Així mateix, ofereix als pares i als mestres la possibilitat de configurar els dispositius electrònics als que s’incorpori el xip, de manera que determinin els continguts als que els menors poden o no accedir.

El PaBo pot configurar-se per controlar paràmetres com l’edat, les franges horàries o el temps límit que els nens poden emprar els dispositius protegits. En total, es poden crear fins a quatre perfils per facilitar l’ús compartit dels aparells que protegeixi. Els pares només poden moficiar amb una clau digital USB el temps i l’horari en que es poden emprar. La resta, els ha de modificar personal tècnic especialitzat de l’empresa fabricant.

Font: Portaltic.es

10 consells perquè naveguin segurs per internet

Actualitzada el 2/11/2010 6:00

Internet pot ser una eina realment útil per als més joves. Per als estudis, per a trobar informació sobre els seus interessos, per a connectar-se amb amics i familiars, … Són moltíssimes les coses que poden localitzar a la xarxa que els permeten també optimitzar el seu temps.

Tot i que l’ideal és que facin servir l’ordinador amb la supervisió d’un adult, una opció és fer-los còneixer el següent llistat de consells bàsics perquè la navegació a internet sigui el més segura possible i tots plegats ens evitem ensurts innecessaris.

  • Les dades personals, amb pany i forrellat. No donis mai les dades personals a ningú sense el permís dels pares. Seria com donar les claus de casa.
  • La contrasenya és la teva pròpia identitat. Per tant, cal guarda-la en secret i no donar-la absolutament a ningú.
  • Compte amb els nous amics. És molt divertit fer nous amics navegant per Internet, però cal explicar als pares a qui has conegut i presentar als teus nous amics.
  • Trobar-te amb qui has conegut a la xarxa. Si vols conèixer en persona a algú que has conegut al ciberespai, vés a la primera cita amb algun amic o amb els pares. Estaràs més segur si us trobeu en un lloc públic.
  • Destriar el que és bo del que no ho és. Si en un web trobes alguna cosa que et resulta desagradable surt de la pàgina, et podria perjudicar. Explica-ho als pares o mestres.
  • Els xats, segurs. Fer un xat pot ser super divertit, però no et quedis en una sala de xats si algú et fa sentir incòmode o preocupat. Recorda que en un xat la teva seguretat depèn bàsicament de tu.
  • El correu electrònic és un gran invent. Però per a la teva seguretat, no obris ni llegeixis missatges o fitxers que t’enviï alguna persona desconeguda: podrien enviar-te virus informàtics o informació que et podria molestar.
  • Compte amb gastar per internet. Si vols comprar o fer alguna cosa per Internet que pugui costar-li diners a la teva família, consulta-ho abans amb els pares.
  • Els teus pares i tu sou un equip. Els pots ensenyar a utilitzar internet i mostrar-los les pàgines web que visites i què fas quan navegues. Ells et poden ajudar a seguir unes pautes perquè t’ho passis bé i estiguis segur mentre navegues. Els equips guanyen quan treballen plegats.
  • De vegades és millor dir no. Quan naveguis per Internet i algú et proposi fer alguna cosa, no ho facis si creus que no és adient.

Consells extrets del web Internet Segura