Importància dels Audovisuals en l’educació

Font: Criatures (Diari Ara)

Els professionals alerten de la poca formació audiovisual dels educadors

Actualitzada el 18/11/2012 11:21

“La imatge en moviment és el primer mode de coneixement que els nens aprenen sols, hi ho fan als 18 mesos”, assegura Marc Reid, del British Film Institut. Per tant, de la mateixa manera que els nens aprenen a llegir i a escriure a les escoles, també haurien d’aprendre a llegir i interpretar el llenguatge audiovisual. “Haurien de modificar el currículums escolars perquè la imatge en moviment en formés part”, ha afirmat Reid. Per això els professionals reunits aquest cap de setmana en la XII edició de les Jornades de l’Observatori Europeu de TV Infantil han remarcat la necessitat de formar professors i educadors perquè puguin utilitzar la riquesa d’aprenentatge que els instruments audiovisuals poden oferir en el procés educatiu dels infants.

El pedagog, la figura clau

“La figura clau és l’educador, és fonamental que tingui una formació en cultura mediàtica”, ha explicat el psicòleg educatiu Xavier Martorell. Aquest, que també forma part del departament de projectes d’aprenentatge de TV3, ha remarcat la importància que els mestres disposin del coneixement necessari per potenciar i transmetre l’alfabetització audiovisual als alumnes. “Necessitem formar consumidors crítics d’audiovisuals”, ha declarat Martorell al mateix temps que alertava de les conseqüències negatives que pot tenir en un infant aquesta mancança. El perill de crear “inadaptats” és una realitat si els professors no tenen la suficient confiança i aptituds per transmetre un bon ús de tots els mitjans audiovisuals, ja siguin videojocs, Internet, televisió, tablets, etc.

“Reset educatiu”

Els experts han aconsellat a les administracions fer un replantejament en el sistema educatiu per incloure la riquesa i transversalitat del llenguatge audiovisual que la societat reclama actualment. També han remarcat la pluralitat de coneixements i capacitats que aquests mitjans son capaços d’ incentivar en els infants ja que “pensar i expressar a través de la imatge és essencial”, ha afirmat la directora de l’OETI, Cristina Tresserres. En la línia  d’ aquesta reforma educativa, els experts també han aconsellat que “no es prioritzi el currículum per sobre de les competències”, ha explicat Martorell. No es tracta de començar des de zero sinó de “complementar el que hem fet fins ara, acompanyats de l’evolució que la nostra societat ha de tenir”, ha conclòs.

Experts internacionals aconsellen introduir la televisió, el cine, Internet i els videojocs a dins les aules

“Els nens ja no són mers consumidors de audiovisuals sinó que s’han convertit en usuaris”, ha declarat, per la seva banda, la fundadora de Crocodox, Carme Verdaguer. En aquest sentit, els experts recomanen introduir elements interactius i mitjans audiovisuals com a nous instruments per al procés educatiu dels infants. Les noves generacions han nascuts rodejades de gadjets, per això, els especialistes en la matèria aconsellen, tan a casa com a les aules, donar resposta a aquesta nova necessitat. Videojocs per ensenyar matemàtiques o aplicacions pedagògiques musicals ha estat alguns dels exemples que s’ha exposat aquest matí en el  XVI Fórum Mundial de la TV Infantil.

 Setmana de les Pantalles Sanes

Aquestes Jornades de l’OETI, celebrades a la seu de les institucions europees de Barcelona, s’emmarquen dins la XII Edició de la Setmana de les Pantalles Sanes. A l’acte hi han participat professionals del món de l’educació, comunicació audiovisual, sector TIC, psicologia i pedagogia, tan de l’àmbit nacional com internacional. Aquestes jornades pretenen que els responsables de televisió i dels món de la infància, inclosos els nens, puguin elaborar espai de discussió per així poder construir instruments estratègics per millorar el contingut audiovisual al que estan exposats els més petits i siguin a la vegada educatius, formatius i entretinguts.  Les jornades situen Barcelona com un punt de trobada internacional de reflexió sobre el món audiovisual infantil i té com a objectiu analitzar la influència que exerceixen aquests mitjans en l’imaginari i la creació de valors dels nens.