Els avantatges de ser bilingüe als dos anys

Conèixer més d’un idioma té molts més avantatges dels que ens poguem arribar a imaginar. Investigadors de les universitats de Concordia i York al Canadà i la de Provença, a França han aconseguit determinar ara, a través d’un estudi publicat al Journal of Experimental Child Psychology, que els avantatges de ser bilingüe s’aprecien quan els nens només tenen dos anys “molt abans del que havien demostrat estudis realitzats anteriorment”.

Els investigadors, dirigits per la professora de Psicologia Diane Poulin-Dubois, van analitzar quin nivell de coneixement de l’anglès i el francès tenia un grup de 63 nens de dos anys justos d’edat. Els nens es van dividir en dos grups: els monolingües i els bilingües. Per obtenir més dades, i mentre el nens se sotmetien a diverses proves cognitives, els pares van haver de completar un qüestionari per conèixer el seu nivell d’anglès i francés.

“Als 24 mesos, els nens bilingües ja havien adquirit un vocabulari en cadascun dels idiomes i presentaven certa destresa per canviar d’un idioma a l’altre”, segons apunten els investigadors. I és que, les proves realitzades van constatar que els nens que senten els dos idiomes a casa i que els parlen superen els que només en parlen un que, en molts casos “estaven distrets” durant la realització de les proves. Segons els autors de l’estudi, els menuts bilingües mostraven més atenció perquè “estan acostumats a escoltar i a emprar les dues llengües”

Les descobertes, assegura la responsable de la investigacio, poden tenir implicacions pràctiques pels pares i pels mestres, ja que el bilinqüisme “ajuda a millorar el control de l’atenció”.

Font: Muyinteresante.es

Fotos: Flickr CC (Miss.libertine – Raruschel)