Com ajudar els nostres fills/filles a estudiar

 

Per començar, hem de tenir en compte que, tot i que cada persona aprèn d’una manera diferent, en general, hi ha una sèrie de factors que dificulten l’aprenentatge:

 • Expectatives dels pares i de la societat.
 • Massa utilització de pantalles (TV, videojocs, ordinadors…) que provoquen poc moviment corporal i dels ulls, poca imaginació personal i manca de comunicació.
 • Espais massa tancats, amb poca llum o amb excés de soroll.
 • Alimentació amb massa sucres.
 • Problemes de salut o ferides corporals.
 • Problemes emocionals.
 • Rigidesa en els ritmes i horaris escolars.
 • Manca de moviment a la classe.
 • Estils d’aprenentatge-ensenyament uniformes per a tothom.

Un cop controlats els altres factors, ens centrarem en l’últim: els estils d’aprenentatge.

Com aprenem

Cadascú té una manera particular d’aprendre. N’hi ha que aprenen millor veient les coses, d’altres aprenen millor si les escolten i d’altres prefereixen l’experimentació. Segons els estudis, podem dir que la taxa mitjana de retenció és la següent:

Com funciona el cervell

El nostre cervell té una part que controla les emocions (el sistema límbic) i una altra (el còrtex) que controla les funcions intel·lectuals, amb dos hemisferis amb funcions especialitzades:

 • Hemisferi dret: no verbal, sintètic, global, inductiu, intuïtiu, irracional, espaial, analògic, metafòric.
 • Hemisferi esquerre: verbal, analític, deductiu, lògic, racional, temporal, simbòlic, numèric.

Si som capaços de fer treballar ambdós hemisferis, tindrem una major capacitat d’aprenentatge. La lateralitat és la capacitat de coordinar els dos hemisferis cerebrals.  Això és fonamental per a poder llegir, escriure i comunicar-se. I alhora essencial per tenir un moviment fluid del cos i l’habilitat de moure’s i pensar al mateix temps.

La kinesiologia educativa o Brain Gym®

Es basa en l’experiència aplicada a nens amb dificultats d’aprenentatge pel Dr. Paul Dennison i Gail Dennison en 1980. Consisteix en una sèrie d’exercicis de fàcil execució que s’estructuren d’una manera sistemàtica. Aquets moviments creuats fan treballar els dos hemisferis del cervell de manera equilibrada implicant en moviments coordinats els dos ulls, les dues orelles, les dues mans, els dos peus i l’equilibri dels grans músculs.

L’objectiu final és funcionar amb un cervell integrat per viure i aprendre sense estrès, amb benestar. Els exercicis energètics de centratge (habilitat de creuar la línia divisòria entre el component emocional o sistema límbic i el pensament abstracte  o còrtex) faciliten la connexió entre aquestes dues zones cerebrals, que són l’emoció i la intel·ligència.

Es tracta de fer una sèrie d’exercicis (2 o 3 en només 5 minuts) que els permeten relaxar-se desprès del pati, activar la memòria abans d’un examen, concentrar-se davant d’una tasca concreta, etc. Abans de començar qualsevol activitat, hem de beure una mica d’aigua i fer els exercicis adequats a cada situació.

Al web del Departament d’Ensenyament de la Generalitat es pot trobar un magnífic treball d’Anna Ardèvol Ribó sobre la seva experiència en kinesiologia educativa durant la seva docència. Aquest treball recull molta informació sobre el funcionament del cervell i sobre l’aprenentatge. A partir de la pàgina 74 s’expliquen els exercicis i la seva aplicació. A la pàgina 99 podem trobar aquesta taula amb tots els exercicis per facilitar l’aprenentatge:

Seria molt interessant que nosaltres (mares i pares) aprenguéssim i utilitzéssim aquesta tècnica en la nostra vida quotidiana, amés d’animar els nostres fills i filles a fer els exercicis a casa. Ells mateixos ens poden ensenyar a fer-los. També podem tenir penjada aquesta taula amb imatges com a resum:

 La relaxació

Quan estem nerviosos o preocupats per alguna cosa, ens és molt difícil mantenir l’atenció: ens costa fixar-nos, al cap d’un moment el focus de l’atenció ha canviat de lloc, constantment ens vénen a la ment altres idees, estem fent una cosa i pensant en una altra… Les conseqüències d’una manca d’atenció són errors, descontent, malestar, baix rendiment, etc. La manca d’atenció pot tenir un origen orgànic o psicològic. La principal causa d’origen orgànic és la fatiga o el cansament, ocasionat per algun trastorn físic o un excés de temps de dedicació. Les causes d’origen psicològic poden ser molt diverses; entre elles la manca de motivació i d’interès i el pensament reiteratiu d’una situació conflictiva per a nosaltres. En tots aquests casos una estona de relaxació ens pot ser de gran ajuda.

Sovint nomes fem servir una part de la nostra energia mental. Acostumem a tenir el nostre cap ocupat en moltes coses i els nostre pensament es satura. Aquesta sobrecàrrega ens impedeix treballar amb la màxima eficàcia. Per això el primer que hauríem de fer es relaxar-nos. Podem començar relaxant el cos: primer la tensió de les espatlles, respirant profunda i regularment i afluixant els músculs del voltant dels ulls i de la boca, per relaxar l’expressió. A mesura que relaxem el cos, relaxarem la ment. Quan estem relaxats la nostra ment esta mes serena, l’atenció es mes clara i estem mes oberts i disposats a reaccionar.

Durant l’exercici el silenci ha de ser absolut. Només s’han de sentir les orientacions (escrites en cursiva) del professor/a a mesura que guia l’exercici. La veu ha de ser suau i el més  monòtona possible. En alguns moments es pot posar una música molt suau. Com a exemple, podem fer aquest exercici:

Imagineu el número 5. L’esborreu, el torneu a imaginar, el torneu a esborrar i l’imagineu una tercera vegada.

Feu el mateix amb el 4, l’imagineu 3 vegades.

Després el 3, el 2, l’1 i el 0.

Torneu a començar i ho repetiu tot dues o tres vegades.

Més exercicis de relaxació al treball  de Núria Marsal Hidalgo (pàg. 107).

Està demostrat que aquestes pràctiques aporten uns beneficis a la salut física, mental, emocional i social, a més de facilitar els processos d’aprenentatge: millora de l’atenció, concentració, memòria, creativitat, agudesa sensorial, etc.

La visualització

La visualització és una tècnica que ens proporciona tranquil·litat, relaxació, confiança i serenitat, alhora que disminueix l’estrès i ajuda a mantenir una bona salut. És molt útil per aconseguir controlar la ment, les emocions i el cos i per aconseguir allò que desitgem. És una eina molt important en l’educació de la intel·ligència intrapersonal, que ens permet descobrir el nostre món interior per arribar a tenir una bona autoestima i una salut física, emocional, mental i social.

Al treball de Núria Marsal Hidalgo (pàg. 111) es poden veure alguns exercicis de visualització que poden ser molt útils.

PER SABER-NE MÉS: